lunes, 28 de junio de 2010

SESSIÓ 8: Les MediaQuest com a proposta metodològica per treballar a l'aula (III)

En la sessió d'avui ens proposem assolir els següents objectius:

  1. Finalitzar l'objecte d'aprenentatge "Arribades per mar" del material DiversiTAC.
  2. Presentar grupalment els resultats del treball "Arribades per mar".
  3. Iniciar la proposta final de treball cooperatiu en un context 2.0.

Els dos primers objectius ens ocuparan la primera part de la sessió abans del descans. Per últim, la segona part de la sessió estarà destinada al treball autònom dels grups per realitzar la proposta de treball cooperatiu en l'aula.

SESSIÓ 7: Les MediaQuest com a proposta metodològica per treballar a l'aula (II)

En la sessió d'avui seguirem avançant en la proposta de la Mediaquest com a metodologia per fomentar l'aprenentatge cooperatiu 2.0 a l'aula. En la primera part de la sessió, realitzarem la posada en comú dels resultats de la investigació de la Mediaquest "Símbols identitaris".

En la segona part, experimentarem amb una segona Mediaquest. En aquest cas, treballarem l'objecte d'aprenentatge anomenat "Arribades pel mar" del material Diversitac. Ja us aviso que la simulació no serà tant dirigida com en la sessió anterior.


Ànims i força!

SESSIÓ 1: La societat de la Informació i la Web 2.0 (Reptes per a l'educació)

En la sessió d'avui parlarem de la societat de la informació situant el context de treball actual en els centres, les caracterísitiques de l'alumnat i els enfocaments de treball a l'aula amb tecnologies. Us avanço la presentació que guiarà aquesta part de la sessió.



Seguidament, parlarem del model d'ensenyament-aprenentatge del que partim, valorant diferents possibilitats i veient quines implicacions i propostes podem pensar segons el nostre model docent.






Esperem que us agradi la sessió!


Per saber més...
La generació Einstein


Web 2.0


La revolución de los medios y los prosumers

SESSIÓ 6: Les MediaQuest com a proposta metodològica per a treballar a l'aula (I)

En la sessió d'avui tractrem les mediaquest com a proposta de treball cooperatiu 2.0 en l'aula. La MediaQuest és una metodologia inspirada en un objecte d'aprenentatge de reconegut impacte educatiu com les webquest creades pel professorar Bernie Dodge. Així, la MediaQuest és una activitat en web centrada en un domini de pràctiques representat per uns inputs audiovisuals que proposa tasques complexes a l'alumnat per tal que desenvolupi capacitats crítiques envers les informacions que reben i generi coneixement en forma d'un nou producte audiovisual.

Les activitats que proposen les MediaQuest sempre estan centrades en la realitat i l'actualitat, intentant reordenar tots aquells inputs socials que a vegades queden sense treballar i ni tan sols són motiu de conversa, ni a casa ni als centres educatius. Per oferir activitats que permetin treballar temàtiques de controvèrsia social, s'inclouen inputs televisius com a eix principal i motivador de la metodologia.

La proposta MediaQuest té un representant en el projecte DiversiTAC. Aquest projecte es planteja l'objectiu de desenvolupar i experimentar noves propostes en l'anàlisi i el impacte dels mitjans de comunicació sobre prejudicis i estereotips en la població jove en relació a la inmigració i la diversitat cultural.

ofereix material educatiu per Educació Secundària Obligatòria (ESO) que treballa tres eixos principals:

- Educació en valors per a una ciutadania critica i intercultural.

- Educació en comunicació.

- Educació a través de les tecnologies del coneixement i del aprenentatge.

El material es basa en una metodologia narrativa que posa en evidència estereotips i prejudicis en els mitjans de comunicació sobre la inmigració per fer un treball posterior. A partir d'un enfocament socioafectiu i cognitiu, els alumnes han de resoldre tot un seguit de tasques que els ajudarà a entendre el llenguatge audiovisual de manera crítica i desenvolupar estratègies per superar prejudicis xenòfobs i per activar mecanismes de de relació positiva.

Per últim, DiversiTAC ens ofereix diferents temàtiques per treballar a l'aula com "Arribades per mar", "Símbols identitaris", "Prejudicis i estereotips", "Oci i temps lliure", "Mercat laboral" i "Malalties mediàtiques". En la sessió d'avui, us proposo tres tasques que conduiran el desenvolupament de les sessions que queden de curs. Les tasques són les següents:

- Presentar el material del projecte DiversiTAC

- Utilitzar el material i analitzar la seva potencialitat pedagògica.

- Desenvolupar una proposta pròpia de MediaQuest

Ànims i força!

SESSIÓ 4: Pràcticum Moodle

Hola a tots,


anem a iniciar la quarta sessió del curs Aprenentatge cooperatiu 2.0. Treballarem la plataforma MOODLE , ho farem d'una manera pràctica. La primera part fa referència a la utilització de les diferents possibilitats que ens dóna el moodle per tenir el nostre propi"campus virtual" amb els alumnes i en la segona veurem una manera pràctica de treballar aquestes tecnologies per desenvolupar els valors : la "interculturalitat" i el "Treball cooperatiu".


Per accedir al "campus virtual"

A més, us facilito una mica de material audiovisual sobre el funcionament i aplicabilitat de la plataforma Moodle. Feu un visionat per saber-ne més:











Aquesta adreça permet tenir un moodle propi (sense intal·lació)

www.keytoschool.com

SESSIÓ 3: Les WebQuest com a metodologia de treball a l'aula (II)

Ahir vam realitzar el primer tast sobre les possibilitats de les webquest treballant "Ajuts a families" del projecte Kultic.

En la sessió d'avui, aprofundirem una mica més en les webquest com a metodologia que fomenta el treball cooperatiu a l'aula. La sessió tindrà els següents moments:

  • Escollirem un dels objectes d'aprenentatge que ens ofereix el projecte Kultic.
  • Experimentarem la webquest escollida.
  • Reflexió conjunta de grup sobre (el paper del professorat en propostes d'aquest tipus, potencialitats pedagògiques de les webquest, la mirada del professorat envers l'alumnat, problemes de la seva aplicació...)

Proposta personal de webquest, miniquest o cacera del tresor que es penjarà en el blog personal del curs.

Seguim treballant amb la mateixa il·lusió!!

SESSIÓ 2: Les WebQuest com a metodologia de treball a l'aula (I)



En la sessió d'avui ens proposem assolir els següents objectius:

  • Introduir les webquest com a metodologia per formentar l'aprenentatge cooperatiu en alumnes d'educació secundària obligatòria.
  • Presentar el projecte KulTIC com a exemple de bona pràctica de webquest.
  • Treballar un dels objectes d'aprenentatge del projecte KulTIC
  • Analitzar les possibilitats de propostes pedagògiques en webquest

Per assolir el primer punt us facilito la presentació que resumeix els punts més importants que tractarem:


Seguidament, us presentaré el projecte KulTIC: Paradoxes del contacte entre cultures l'ús pedagògic de les webquest. Aquest projecte de recerca impulsat per l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Barcelona tenia com a grans objectius:

  • Detectar estereotips positius i negatius dels estudiants de secundaria sobre el fet migratori i les persones inmigrants.
  • Explorar les situacions derivades del contacte entre cultures que generen una interpretació controvertida en els joves.
  • Experimentar i avaluar una eïna pedagògica en format webquest per desenvolupar estratègies de relació social positiva.

El material pedagògic està configurat per diferents unitats didàctiques amb metodologia webquest que tenen identitat pròpia i són combinables amb altres o aplicables com a activitat única. L'oferta d'unitats respon a aspectes de l'actulitat social i presenta certa controvèsia en la seva solució. El material està obert a tot el professorat interessat.

Seguidament, treballarem una de les seves unitats didàctiques i realitzarem una breu reflexió final sobre:

  • Les seves potencialitats pedagògiques.
  • El tipus de relació pedagògica que s'estableix a l'aula.
  • El paper del professorat en la gestió de la l'aula en propostes d'aquest tipus.
  • La mirada del professor envers l'alumnat.

Podeu consultar la seva pàgina web.


BENVINGUTS I BENVINGUDES AL CURS

Durant les properes dues setmanes compartirem un espai de formació, treball i reflexió en relació a propostes pedagògiques basades en TAC (tecnologies de l'aprenentatge i la comunicació) que fomentin l'aprenentge cooperatiu. El curs, de caire pràctic, pretén tres objectius principals:

  1. Oferir un ampli ventall de bones pràctiques que afavoreixin l'aprenentatge cooperatiu a l'aula mitjançant TAC's.
  2. Experimentar diferents propostes pedagògiques per realitzar un anàlisi valoratiu a posteriori.
  3. Realitzar una proposta de treball propi que afavoreixi l'aprenentatge cooperatiu en el vostre àmbit de treball.

Durant les sessions del curs tractarem les següents qüestions:

  • Societat de la Informació i Web 2.0. Reptes per a l'educació.
  • Propostes de bones pràctiques d'aprenentatge cooperatiu 2.0
  • Les WebQuest com a metodologia per treballar a l'aula. El projecte KulTIC (material pedagògic 2.0)
  • Moodle com a plataforma de treball cooperatiu.
  • Les MediaQuest com a metodologia per treballar a l'aula. El projecte DiversiTAC (material pedagògic 2.0)

Us adjuntem un calendari on podeu consultar els continguts que es treballaran durant el curs. També us notifiquem quin formador conduirà la sessió.


Per anar introduint-vos una mica en el camp de treball us facilito un interessant video sobre la tendència educativa actual.





Ànims i molt bon curs a tots!!

Elisabet Higueras, Alex Escuder i Alex Egea